ما تعرض له نجيب محفوظ بعد محاولة اغتياله، كان ملحمة من الألم والصمود
أيام الألم: كيف قتلنا نجيب محفوظ؟
«أقول لكم يا أحبتي.. ويا أصدقائي الأعزاء إن دمي فداء لمصر، فداء لهذا الوطن الذي يشرفنا جميعًا أن نضحي من أجله، لقد عشنا من أجله وكتبنا من أجله، وعبرنا جميعًا عن شعبنا الطيب النبيل الذي أمدنا بطاقات الإبداع، وكل ما هو إنساني ونبيل. أقول لكم إن الطعنة التي سددت إليَّ، إنما قصدوا بها الفكرة والأدب والعقل، سددوها إلى كل من يمسك قلمًا أو يضيء عتمة بالفكر والعقل، ومن الحرام أن نقرن هؤلاء القتلة بالإسلام من قريب أو بعيد، لقد اغتالوا من قبل رموز الإسلام وشيوخه الأجلاء، وهددوا علماءه، والآن يستهدفونكم أنتم يا من تمثلون ضمير هذا الوطن. إن وقفتكم النبيلة الشجاعة في وجه الإرهاب المستتر بالدين، إنما هي دفاع عن مستقبل وطننا وأمتنا، وكل ما تمثله من قيم. قلبي معكم، ومع مصر العظيمة التي نقدم من أجلها أعمارنا عن طيب خاطر».عن الطبعة
- دار ريشة للنشر والتوزيع
تحميل الكتاباقتباسات من كتاب أيام الألم: كيف قتلنا نجيب محفوظ؟
مشاركة من Jessy M Sameh
DaliaKabary
المراجعة الثامنة
أيام الألم.. كيف قتلنا نجيب محفوظ
الكاتب محمد الباز
دار ريشة – 202 صفحة (أبجد)
الكتاب ده من أكتر الكتب اللي وجعتني مؤخرًا. وأنا بقلب صفحاته كنت حاسة إني ماشية مع نجيب محفوظ في أيامه الأخيرة، أيام كلها وجع وصبر وكسرة نفس. يمكن إحنا كمجتمع نفتكر إننا احتفينا بيه كأديب نوبل، لكن الحقيقة المؤلمة إننا كنا سبب في عذابه بشكل أو بآخر. سواء بالهجوم عليه، أو بالحكم القاسي، أو حتى بتركه يواجه المرض والشيخوخة وحيد.
الكاتب محمد الباز مسك الحكاية من زاوية إنسانية بحتة.. إزاي الراجل ده اتألم واتعذب، وفضل شايل وجع الطعنة اللي اتعرض لها، ووجع البُعد عن الحياة اللي كان بيحبها. الكتاب مش سيرة عادية، ده أقرب لرحلة وجع بتخليك تسأل نفسك: هو ده جزاء واحد رفع اسم مصر في العالم كله؟
وأنا بقرأ كنت حاسة بثقل كبير، وكل صفحة بتزود إحساسي إن محفوظ كان بيتعذب قد ما كان بيبدع. حسيت إننا قتلناه بالبطء، بكتر القسوة، وبقلة الرحمة.
المدهش إن رغم إني عمري ما قرأت لنجيب محفوظ قبل كده، الكتاب ده خلاني متشوقة جدًا إني أفتح أولاد حارتنا. جالي فضول أشوف إيه اللي مكتوب جوه رواية يخلي حياة الراجل تمشي بالطريقة المؤلمة دي، ويكون سبب لكل الهجوم اللي عاشه.
الكتاب قصير (202 صفحة) لكن تأثيره تقيل جدًا.. بيخليك بعد ما تخلصه تفضل سايب السؤال مفتوح: هو إحنا قتلنا نجيب محفوظ فعلًا؟
#شغف_الكتب
#فنجان_قهوة_وكتاب