التحولات البسيطة مجموعة قصص قصيرة كتبها الدكتور يحيى حسن عمر هو مؤرخ مصري.
وعدد الصفحات فيه حوالي 300 صفحة
صدر للكاتب كتب تانية اشهرهم "كتابات هيكل بين المصداقية والموضوعية"، بس هنا هو دخل عالم القصص بطريقة ذكية جداً الفكرة الرئيسية إن الكتاب ده مش قصص خيالية عادية ده زي التاريخ الافتراضي يعني إيه لو حدث تغيير صغير بسيط في التاريخ الحقيقي هيحصل إيه؟ زي لو قلت لو السلطان الغوري ما ماتش في المعركة دي، كان هيحصل إيه للعثمانيين؟" ده اللي بيعمله الكاتب في 13 قصة مختلفة.
الكتاب مقسم لـ13 قصة، كل واحدة بتبدأ بمقدمة تاريخية حقيقية زي اللي في الكتب التعليمية، عشان تعرف الخلفية. بعد كده الكاتب بيفترض تحول بسيط يعني تغيير صغير ممكن يحصل في الواقع، زي لو شخصية تاريخية قررت حاجة تانية أو حدث مصادفة مختلفة ثم بيحكي التداعيات يعني إيه اللي هيحصل بعد كده في التاريخ وفي النهاية، في هامش بيرجعك للواقع ويقولك المصادر عشان تقرأ أكتر ده بيخلي الكتاب مش بس ترفيهي، لكن تعليمي كمان زي لو بتقرأ رواية تاريخية بس مع لمسة خيالية.
القصص متنوعة جداً مش محصورة في عصر واحد. مثلاً:
- في قصة عن هانيبال القرطاجي، لو ما عبرش الجبال دي مع الفيلة، كان هيحصل إيه لروما؟
- قصص مصرية زي السلطان الغوري والسلطان سليم، أو إبراهيم باشا البرجالي، أو حتى النحاس باشا والرئيس السادات ده بيلمس الجانب المصري والعربي جامد.
- شخصيات عالمية زي نابليون، هتلر، الأدميرال ياماموتو من الحرب العالمية التانية، وحتى مارجريت تاتشر أو سد النهضة اللي ده موضوع معاصر ومهم لنا في مصر.
التنوع ده حلو عشان مش بيمل كل قصة زي رحلة صغيرة في زمن مختلف، وبتخليك تفكر ياترى التاريخ هش فعلاً ولا فيه حاجات أقوى بتمتص التغييرات دي؟"
من ناحية الأسلوب، الكاتب بيكتب بلغة سلسة وسهلة، مش معقدة زي الكتب التاريخية الجافة العامية مش موجودة في الكتاب نفسه، ده عربي فصحى بس مش ثقيل، زي لو حد بيحكي قصة لصحابه. اللي عجبني جامد هو التوازن بين الحقيقة والخيال مش بيبالغ في الخيال عشان يفقد الصدقية، بس بيخليك تقول أيوة ده ممكن يحصل فعلاً ده بيختبر مقولة الفراشة اللي بتضرب جناحها في البرازيل ممكن تعمل إعصار في أمريكا، بس في سياق تاريخي.
نقاط قوية: بتتعلم تاريخ بدون ما تشعر إنك في درس، وده مثالي للي بيحب التاريخ بس يكره الملل لانك كده كده هتشوف التاريخ الأصلي للحكاية
الإثارة: حتى لو القصص قصيرة فيها توتر زي الروايات، خاصة لما بتشوف التداعيات اللي ممكن تغير العالم.
الصلة بالواقع: اللي عن سد النهضة أو شخصيات عربية بيخليك تحس إن الكتاب ده لنا، مش غربي زي كتب التاريخ الافتراضي التانية.
بصراحة أنا عجبني الكتاب ده جداً، خاصة إني بحب التاريخ والخيال مع بعض زي لو بتقرأ الرجل في القلعة العالية لفيليب كي ديك، بس ده أقرب لنا ثقافياً. خلاني أفكر في حياتي الشخصية إيه لو غيرت قرار صغير في يومي هيحصل إيه؟ ده رسالة عميقة، إن التاريخ مش مصير محتوم بس فيه عوامل كتير بتسيطر.
❞ كان نجاح سليم في سحق القوات الصفوية في ساعات محدودة مَثَارَ قلق للسلطان المملوكي المُحَنَّكِ الماكر الأشرف قانصوه الغوري(7)، الذي استطاع البقاء على عرشه المضطرب لخمسة عشر عامًا، لكنّ أحوال البلاد تسير من سَيِّئٍ إلى أسوأ؛ بسبب طريق رأس الرجاء ❝
❞ مَرَّ عامٌ كامل وما زالت احتفالات قرطاجة تتجدَّد بين فترة وأخرى، لتضفي مزيدًا من التكريم على حنبعل، الذي كان في الوقت ذاته يصفِّي حساباته مع الذين تَلَكَّأُوا في مساعدته وشَكَّكُوا كثيرًا في جدوى حَمْلَتِهِ على إيطاليا، فخرج من مجلس الشيوخ ❝
❞ على أن التصدُّع في العلاقة بين الرئيس محمد نجيب وبين بقيّة أعضاء مجلس قيادة الثورة بدأ يتزايد منذ نوفمبر 1953، ويظهر شيئًا فشيئًا آثاره، وأصبح الضباط الشبان الذين كانوا يتسابقون في إظهار الولاء للرئيس يظهرون الآن له وجهًا آخر، ❝
❞ لاحظ (سيباي) أن فرسان القلب المملوكي لم تتحرَّكْ لدَعْمِهِم بعد، في الوقت الذي بدأت فيه مقاومة العثمانيين تَشْتَدُّ، مما يعرِّض مكاسب الضربة الأولى لخطر الضياع - خاصة مع الفارق العددي الذي يبلغ الضعف لصالح العثمانيين ❝
#مسابقات_فنجان_قهوة_وكتاب
#فنجان_ومراجعة_التحولات_البسيطة