رواية "الوشم الأبيض" للدكتور أسامة علام، الرواية صدرت سنة 2017، وهي رابع رواية لعلام، وبتدور في عالم سريالي غريب بس مشوق قوي.
الرواية بتبدأ مع دكتور أشرف المدني، طبيب نفسي مصري مهاجر لكندا من 8 سنين، وهو في مونتريال. يقابل مريضة كندية سمراء فاتنة، حياتها مليانة غرابة، وليها وشم أبيض غامض زي أفعى بيمتد على جسمها كله القصة بتتنقل بين عوالم مختلفة الهنود الحمر، جنون الفنان سلفادور دالي، شعب في غابات إفريقيا ما بيمرضش، وأماكن زي واحة سيوة في مصر وبيت مهجور في غابة الحكاية أسطورية مليانة تفاصيل، وبتتقاطع مصاير الشخصيات في رحلة بحث عن الذات والخلاص زي ما قال الكاتب، دي حكاية تجعلك تفكر في إننا كلنا نسخ مكررة لنفس القدر.
علام كاتب نفسي عميق، بيمزج الواقعي بالسريالي بشكل رهيب وده اللي لقيته في رواياته اللي قريتها قبل كدة الرواية مربكة ومعقدة، بس ده يخليك مش عارف تسيبها بيستخدم تقنيات زي الاتصال بين الأرواح والتأثير على السلوك، وده بيضيف طابع فني جامد القراءة زي رحلة، بتنقلك بين ثقافات وأماكن مختلفة، وبتشعرك إن اللاوعي واللاواقع بيتلاقوا مع بعض بتطرح أسئلة وجودية كبيرة عن الإنسانية، الاندماج في مجتمعات جديدة، والعنصرية. مثلاً، البطل بيحس بالغربة رغم نجاحه، وده يعكس تجربة الكاتب نفسه كمهاجر كمان وده في رواياته كلها
الشخصيات مرسومة حلو قوي، أنا أديها 5 من 5 نجوم.
#عالم_اسامة_علام_الروائي_في_الفنجان
#مسابقات_فنجان_قهوة_وكتاب