الكتاب :- يهود الظاهر
الكاتبة :- سهير عبد الحميد
القراءة :- ورقي والكتروني
التقييم:- ⭐⭐⭐⭐
انا هتكلم عن الكتاب ككل الكتاب بيتكلم عن اليهود اللي عاشو في حي الظاهر اللي انشأه الظاهر بيبرس في فترة حكم مصر ويحكي عن اليهود بطوائفهم ( القرائيين والربانيين ) والاشكيناز والسفرديم ازاي عاشو في مصر في امان واستقرار بالرغم من ان طوال قرائتي للكتاب هما بيحاولوا يبقو بعاد عن المصريين ودا ظهر في أكثر من مكان في تجمعاتهم مدارسهم حياتهم الشخصية بالرغم انهم طول الكتاب بيقولوا انهم مصريين لكن في أول مشكلة حقيقية ظهروا وقالو لا يبقى لينا وطن ولكن لا انكر ان منهم من كان مصريا ولا يريد الخروج من مصر ومع بداية تجنيد عملاء ليهم في عملية سوزانا او فضيحة لافون خانو البلد اللي عايشين فيها بكل سهوله وانعدام ضمير منهم ومع ذلك فضلو قاعدين في مصر لغاية ما خلاص مبقاش مرغوب فيهم وتوالت خيانتهم لمصر وعلى رأسهم الممثلة راقية إبراهيم ولكن مثل ما كانت مصر لهم بلد يعيشون بها كانت ملاذ للأرمن والشوام ومنهم كثيرين عاشو بمصر وبحي الظاهر مثل عائلة الشاعر الكبير فؤاد حداد وبالمناسبة اول مرة اعرف ان أصله من الشام
من المعلومات اللي عرفتها اسماء اعيادهم ومواعيد الاحتفال بيها وكمان الاضرحة الخاصة بيهم وكان اشهرهم ابو حصيرة